Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magukról a vázapapagájokról többi fajokhoz képest sajnos nagyon kevés irodalom létezik, interneten is elsősorban a tenyészprogramokról lehet velük kapcsolatban olvasni, emellett sajnos sok papagájkedvelő és tenyésztő nem is ismeri.

A vázapapagájok afrikai fajok, elsősorban Madagaszkáron találhatók! Viszont élőhelyük megfogyatkozása és a befogása miatt egyes alfajok állománya nagyon komoly veszélyben van! Kép

A vázapapagájok az erdősebb részek lakói, élőhelyüket a helyiek mezőgazdálkodás miatt folyamatosan pusztítják! A madarak emiatt rá vannak kényszerülve, hogy a termőföldeken keressenek eleséget, ami miatt viszont a helyi hatóságok kártevőknek tekintette, így befogásukat, vadászásukat legalizálta! Sok helyi még a mai nap is a befogásukból él, ezzel megpecsételve a madarak sorsát!

A coracopsis nemzetség két fajból áll: a kis és a nagy vázapapagáj.

Átlagban elmondható róluk, hogy küllemük nagyon egyszerű, alfajtól függően feketésbarna-fekete tollruhával rendelkeznek! Testük tömzsibb, kiállásuk nemes, ami talán a jellegzetesen hosszú nyak és hosszú lábak miatt van!

A fajok érdekessége mégsem a küllemükben, hanem a viselkedésükben keresendő! Számtalan olyan Kép tulajdonságot mutatnak fel, mellyel más papagájoktól teljesen eltérnek. Ilyen a poligámia, a költési időszakban a csőr és bőr elszíneződése, a kopaszodás, a jellegzetes repülés, valamint az éjszakai aktívítás. A papagájokra rendszerint a monogámia jellemző,  a vázapapagájoknál viszont jellemző, hogy egy tojóhoz 3-4 hím csatlakozik, és így poligámiában élnek! A tojók rendszerint agresszívebbek, ami kezdő tenyésztőnél esetleg gondot okozhat!

A vázapapagájok emellett meglehetősen intelligens lények, hangutánzóképességük is jó! Nagy kíváncsiságuk miatt könnyen meg is szelídülnek! Tenyésztésük nehézsége fajtól és alfajtól függ!

A tenyészprogramok elsősorban a kis vázapapagájokkal foglalkoznak, mivel ők sokkal jobban megfogyatkoztak az utóbbi években, és a vadállománya is meglehetősen kicsinek tekinthető! A nagy vázapapagáj nincs ennyire komoly helyzetben, ám ilyen ütemű vadászatnál és befogásnál, ami késik, nem múlik.

A fajokról bővebb leírást, valamint a helyes etetésről, elhelyezésről a megfelelő menűpontokban olvashatsz!